Во доцните 1960-ти, титаниум диоксидот (хемикалија TiO2) ја доби ознаката Е-171 и на тој начин беше вклучен во официјалната листа на дозволени и безбедни ...
Тиквата е идеална и неизбежна есенска намирница, богата со лековити состојки, вкусна, а воедно и нискокалорична. Сокот од тиква лесно се подготвува и е моќен ...
Селското домаќинство „Пирустија Неданоски“ сместено на планината Галичица и неговата домаќинка Наташа Неданоска постојано „не провоцираат“ со нивните ...
Еве одличен предлог за денешниот или за утрешниот ручек. Ако денес немате дома спанаќ, купете си на враќање од работа и веднаш измијте го и ставете го во ...
Состојки: 500 г спанаќ (паметно е да си го измиете од вечер) 1 јајце ситно сечкан млад кромид по желба ½ шолја пармезан 1 лажица маслиново масло ½ шолја ситни ...
Гледано како катастрофа, радиоактивното зрачење секогаш привлекува внимание, а малку е познато за постоењето на природно радиоактивна храна. Ова изворно ...
Многу луѓе дури и не знаат дека се нетолерантни на лактоза. Ја има во многу намирници како млекото, сирењето, јогуртот, чоколадото, но и во многу други. ...
Сендвичите се едно од оние јадења што можеме да ги јадеме во секое време од денот. Сендвичот го јадеме за појадок, ужина, ручек и вечера, а можеме да го ...
Некогаш правењето свинска маст им било доверувано на искусни и стручни луѓе кои без грешка ја извршувале оваа работа. Причината за тоа е фактот што овој ...
Марија Бургиева е стипендист на Американскиот Универзитет на Европа – ФОН, каде што е вто ра година на Факултетот за п олитички н ауки во насока на ...
Се прашувате дали е можно да се лекува воспалението на белите дробови со витамин Ц? Според некои нови истражувања, се чини дека е можно. Пневмонијата секако не ...
На повеќето од нас им се познати ладните и топлите облоги, но има многу различни видови облоги. Ќе ве едуцираме само за некои, како и кога се користат. Ладните ...
„ Б лагодарни сме на секој витамин и минерал кој на природен начин го внесуваме во организмот консумирајќи ги секојдневно лешниците и маслото кое го правиме од ...
Не ви требаат големи количини, а с è уште можете да најдете убав карфиол, моркови и краставички. Секако, можете да ставите и зелка и некоја црвена пиперка или ...
За излет не треба многу. Најмногу треба сонце, а деновиве го имаме во изобилие. Супер локација е Сарај, нема премногу гужва како на пример, во парк. Слободни ...
Повеќето земји во светот произведуваат мед. Ајурведската и јунанската медицина (средновековната арапска медицина) го користеле медот како главен лек со векови. ...
На 28-ми октомври во Белград се одржа церемонијата за прогласување на победници од јубилејното 10-то издание на регионалниот натпревар за зелени бизниси ...
Високиот крвен притисок е болест која мачи сè повеќе луѓе. Некогаш бил резервиран за постарите, а денес зафаќа сè помлада и помлада популација. Крвниот ...
Сите барем еднаш сме доживеале месото што сме го подготвиле да не биде меко, туку жилаво. А во тоа не ни помогнала ниту маринадата. Доколку сакате парчето ...
Денес на полиците во продавниците може да се најде сланина со разни зачини и адитиви, но експертите нагласуваат дека во домашната сланина се става само и ...