Црвеното вино има голем број обожаватели кои одвреме навреме се изненадени од некоја нова вест за благотворното или штетното влијание врз здравјето, но ова ...
Ако не знаете што да правите за ручек, а ви се јаде нешто свежо и брзо, направете си својата варијанта на една обилна салата која може да ви го замени ручекот. ...
Оцетот е намирница која, како и солта и маслото ја земаме здраво за готово. Но, има интересна историја и многу примени: освен во салати, можеме да го користиме ...
Свинската маст е одамна составен дел од традиционалната кујна. Во последно време е незаслужено запоставена бидејќи погрешно се сметаше за нездрава. Освен што ...
По најавите дека зимава не очекуваат рестрикции на струја, барајќи алтернaтива за греење, се сетивме на старата добра домашна ракија. Можеби нема да ве згрее ...
Дуњите се најголема асоцијација за есента, а од нив можете да направите навистина многу деликатеси. Нашиот омилен е овошното сирење од дуња. После рецептот ...
Пилешките гради се едни од клучните состојки на здравата исхрана, се сметаат за добар извор на протеини, а популарни се и поради нивната пристапна цена и ...
Од овие малечки полнети модри патлиџани , дефинитивно, нема подобра туршија. малку обарени, наполнети со сечкани оревчиња, лук, сечкани свежи црвени пиперчиња ...
Која храна е најдобра за време и по вирусот – што да јадете од овошје, зеленчук, какво месо, дали да јадете тестенини, слатки… „Правилната исхрана треба да ...
Иако долго време се зборуваше дека консумирањето грав е добро за здравјето, денес на овој зеленчук му се посветува уште поголемо внимание заради новите научни ...
Сушени сончарки, солени ореви,…што нема да ти текне кога си цел ден на свеж воздух, на планина. Така и Давид Неделковски кој почна со едно срамежливо интервју ...
Идејата за бугарскиот документарец „Чија е оваа песна?“, бугарската режисерка Адела Пеева ја добила за време на една вечера во Истанбул во друштво на неколку ...
„Најдобро е да се употреби до“ означува датум до кој храната е на својот врв по вкус и квалитет. „Употребете до“ значи конечниот препорачан датум до кој можете ...
Ние сме тоа што го јадеме? Се чини дека сите сме го слушнале тоа, но малкумина разбрале зошто. Кога сите би живееле според ова правило, индустријата што се ...
Повеќе од 20 години јадевме киви на еден од двата начини. Едниот е да го излупиме и да го исечеме на кришки, а другиот – да го преполовиме и да го јадеме со ...
Ако сте љубител на благо, ама сакате да се храните здраво, тогаш најдобрата варијанта ви е да го замените шеќерот во вашите слатки со урми. Најдобри се свежите ...
Мушмулите даваат многу здравствени придобивки и можат да се подготват на многу начини. Но прво накусо за составот на мушмулите. Во 100 грама мушмула има: 88 ...
Сенфот е намирница без која модерната кујна не може да се замисли, иако, првиот пишан запис во кој се споменува датира од пред 5.000 години. Интересно е да се ...
Брзото киселење на зеленчукот е одлично решение за чување свеж сезонски зеленчук од пазарот или од градината. Брзото маринирање, како што сугерира самото име, ...
Се проценува дека половина од човештвото е заразено со Helicobacter plyori, но симптомите на болеста, инфекција која ја напаѓа слузницата на желудникот, не се ...